31 de gener de 2017

VI Concurs Escolar Saló del Còmic

En el marc de la 35a edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que tindrà lloc entre el 30 de març i el 2 d’abril de 2017, FICOMIC, amb la col•laboració del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, convoca el VI concurs escolar del Saló Internacional del Còmic de Barcelona.
Enguany, un dels temes centrals del Saló del Còmic és L’aviació i la seva presència al còmic. Per aquest motiu la temàtica del concurs d’enguany és: L’aviació i el còmic.
El concurs consta de quatre categories (A, B, C, D), d’acord amb els nivells educatius de l’alumnat participant. Llegiu les BASES DEL CONCURS.


26 de gener de 2017

Manifest de l'àlbum il·lustrat

El dimecres 14 de desembre es va celebrar la primera edició de la “La nit de l’àlbum – Barcelona”, festa organitzada per 11 editorials de LIJ molt il·lustrades. 

En apuesta celebració es va presentar i es va llegir el manifest de l'álbum il·lustrat. 

El manifest diu:

1.- Perquè qualsevol persona, a qualsevol edat, necessita de l'art, de la bellesa, per habitar el món.


2.- Perquè compartir lectures en família o amb els amics és una manera d'estimar-se, ens uneix; sense menystenir el plaer de llegir un àlbum il·lustrat en solitud.


3.- Perquè quan relacionem text i imatge, desxifrem un codi perfecte, aprenem a pensar, a donar significat, a emocionar-nos.

4.- Perquè un àlbum il·lustrat costa molt menys que un pastís d'aniversari, menys que una ampolla de cava amb què acomiadar-se de l'any, i serveix per a tota la vida.

5.- Perquè a través d'una reconstrucció narrativa les persones arriben a comprendre tant el que passa al món com la nostra pròpia existència.

6.- Perquè en passar una pàgina per capbussar-nos en la següent es desperta la nostra imaginació. I en arribar al final, sentim el desig de cridar. "En vull més!"

7.- Perquè mitjançant les històries il·lustrades ens reconeixem en tant que persones, protagonistes d'històries, i descobrim que no estem sols.

8.- Perquè si un adult no entén què passa a les pàgines d'un àlbum, el nen li ho explicarà.

9.- Perquè si has oblidat un àlbum il·lustrat al fons d'un calaix, el dia que per casualitat torna a les teves mans, t'alegrarà com el millor dels regals.

10.- Perquè cal aturar-se a contemplar el món, per reconèixer les pistes i els detalls que amaguen les imatges. Un àlbum il·lustrat atura el temps, et convida a ser reflexiu.

11.- Perquè la lectura de l'àlbum il·lustrat enriqueix la sensibilitat artística, desenvolupa l'esperit crític, i et fa més lliure.
25 de gener de 2017

Visita a una Biblioteca Escolar

El programa Biblioteca escolar Puntedu del DdE organitza unes visites anuals a biblioteques escolars com a sessions presencials del curs BE1: Concepte, dinamització i aplicació de gestió (ePèrgam). A aquestes visites hi poden assistir, a més a més de les persones que fan aquest curs telemàtic, qualsevol docent que porti la biblioteca de centre i que estigui interessat en conèixer models reals d’organització i dinamització de la biblioteca. Hi esteu convidats.
Al Servei Territorial de Barcelona-Comarques se n’han programat dues, una a una escola i una altra a un institut. Concretament:
  • Esc Patufet Sant Jordi ( L’Hospitalet de Llobregat)  Dimecres 15 de febrer de 2017 de 17:30 a 20:30 h.
  • Institut Terra Roja (Santa Coloma de Gramenet) Dilluns 6 de febrer de 2017 de 17:00 a 20:00 h

24 de gener de 2017

Concurs de lectura: Puja al Tren!

Les Biblioteques de l’Alt Penedès i el Garraf han engegat un concurs de lectura destinat als nois i noies d’entre 9 i 13 anys.
Aquest concurs ha començat el dilluns 16 de gener i acabarà al mes del maig del 2017.
Cada participant rebrà un mapa literari que l’acompanyarà al llarg de tot el període esmentat. En aquest mapa trobarà 4 línies de tren que els portarà a un viatge diferent en funció de la temàtica escollida: humor, aventures, experiències i terror. Cada línia tindrà diverses parades i cada parada proposarà el títol d’un llibre.
Els participants només hauran de seleccionar la lectura que més els agradi, agafar el llibre en préstec a la seva biblioteca referent i gaudir de la seva lectura. Un cop llegits un mínim de quatre llibres del mapa, i demostrada la seva lectura a partir de les preguntes formulades pels bibliotecaris, els concursants rebran un diploma viatger i entraran en el sorteig d’un  premi literari. 


16 de gener de 2017

Clubs de lectura per a pares i mares

El Servei de Biblioteques de la Generalitat i la Fapac han impulsat el club de lectura virtual Llibre de Família, amb la intenció de posar la família i l’educació a debat amb l’objectiu de fomentar el diàleg entre els pares i mares perquè, gaudint de la lectura, reforcin la seva participació en l’educació dels infants i adolescents.


El club está conduit per l'escriptora especialitzada en literatura infantil i juvenil, Anna Manso, autora de la columna “La pitjor mare del món” del Diari ARA i va adreçat a tots els usuaris de les biblioteques públiques de Catalunya. 

Si us voleu inscriure o voleu més informació, podeu anar al següent enllaç: http://biblioteques.gencat.cat/llibredefamilia.15 de gener de 2017

Festival de Literatura i Arts Infantil i Juvenil

Ja arriba la setena edició del Festival de Literatura i Arts Infantil i Juvenil (FLIC) que es celebrarà a Barcelona el proper dissabte 4 i diumenge 5 de febrer. 

El Flic és un festival d’experiències i creació literària que convida a les famílies a gaudir de la literatura i les arts, apostant per la innovació i l’experimentació en els formats culturals.
14 de gener de 2017

Material de la Segona Sessió de Seminari!

El passat 24 de novembre vam fer la sessió Biblioteca d'aula, una oportunitat per a la lectura i el coneixement que va realitzar Mònica Badia a la sala d'actes del Servei Educatiu .

Teniu a la vostra disposició els materials relacionats amb la conferència. Aquests són:
  • Publicació Biblioteca d’aula: una oportunitat per a la lectura i el coneixement. Document que té l’objectiu d’aportar orientacions per a la creació i la dinamització de les Biblioteques d’aula (BA) en els centres educatius, tant d’infantil i primària com de secundària, sense perdre de vista la seva interacció amb la biblioteca del centre. Programa Biblioteca escolar. DdE.